Interview Miss Eco 2019 – Maritte van Houten

 “Duurzaamheid hoeft helemaal niet moeilijk te zijn”

 

De 22-jarige Maritte van Houten uit Rossum werd begin 2019 gekroond tot Miss Eco Nederland 2019. Haar betrokkenheid met het te realiseren zonnedak bij Basisschool De Bogerd is niet alleen in haar rol van Miss Eco, maar ook voor haar als oud-leerling erg belangrijk. Maritte zeg hierover: “Persoonlijk vind ik het erg belangrijk om een steentje bij te dragen aan duurzaamheid. Het leuke is dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn”.

Oud leerling

Maritte heeft van haar vierde tot elfde levensjaar zelf op Basisschool De Bogerd gezeten, wat voor haar een extra motivatie is om het zonneproject te ondersteunen. Zij is dan ook het gezicht van de postercampagne. “Ik heb een fijne, rustige schooltijd gehad. Wat mij vooral nog bij staat zijn de vele leuke activiteiten die destijds werden georganiseerd, zoals het werken met thema’s. De school werd soms helemaal omgebouwd tot dat thema” vertelt de oud-leerling.

Miss Eco

Via DMA (Diversity Model Agency) is Maritte betrokken geraakt bij de Miss Eco verkiezing. “Ik werd benaderd met de vraag of ik mee wilde doen aan Miss Eco Netherlands 2019. Deze titel sprak mij meteen aan omdat ik zelf ecologisch bewust ben opgegroeid en daarom heb ik me aangemeld voor de casting”.

In januari won Maritte de titel Miss Eco Netherlands 2019 en kreeg ze de eer om Nederland te vertegenwoordigen bij Miss Eco International 2019 in Egypte. De verkiezing duurde drie weken en er deden ongeveer 50 landen mee. “We werden beoordeeld op verschillende punten, zoals persoonlijkheid, schoonheid, zelfverzekerdheid, vragen & antwoorden en nog veel meer…” vertelt Maritte.

Het thema ecologie staat centraal voor een Miss Eco Verkiezing en dat is het verschil met een gewone missverkiezing. Zo werden er tijdens de verkiezing bomen geplant en werd er afval geprikt. Ook worden er aan de missen veel vragen gesteld over het milieu.

Missie

Uiteraard was het de missie van Maritte om tijdens deze verkiezing Nederland te laten zien aan andere landen en om te delen hoe Nederland zich bezig houdt met ecologie. “Een van mijn acties daarin is geweest om een filmpje te maken, dat te vinden is op Facebook. De video is tot op heden 12.785 keer bekeken en daar ben ik erg trots op!”

Internationaal

De verkiezing Miss Eco Netherlands 2019 was voor Maritte de eerste keer dat ze een landelijke verkiezing won. Inmiddels draagt ze ook de titel Miss Netherlands Tourism Worldwide 2019 en heeft ze zelfs deelgenomen aan diverse internationale verkiezingen. “In september ben ik naar Indonesië en Singapore geweest om Nederland te vertegenwoordigen bij de Miss Tourism Worldwide 2019 verkiezing, waar ik in de top tien ben geëindigd en de hele mooie subtitel Miss Congeniality in ontvangst heb mogen nemen” vertelt de trotse Rossumse.

Opleiding

In haar dagelijks leven zit Maritte in haar examenjaar voor de opleiding tot paraveterinair. In de weekenden werkt ze als model en bij van Gent Watersport te Kerkdriel. In haar vrije tijd is ze te vinden bij haar verzorgpaard en in de sportschool.

Duurzaamheid

Maritte is zelf bewust bezig met het milieu. “Ik probeer mijn steentje bij te dragen, zoals het gebruik maken van onze eigen zonnepanelen, het scheiden van afval, door zo vaak mogelijk gebruik te maken van de fiets, geen afval in de natuur gooien en vegetarisch te eten.”

Zonnedakproject

“Ik vind het zonnedakproject van Coöperatie Bommelerwaard een enorm goed initiatief” zegt Maritte enthousiast. “Voor mij persoonlijk is het supertof dat ze dit plan gaan uitvoeren in samenwerking met Basisschool de Bogerd. Hoe mooi is het dat er een duurzaam plan wordt uitgewerkt op mijn eigen basisschool! Ik wil ze dan ook veel succes en plezier wensen met dit mooie project. Ik hoop dat er nog meer duurzame initiatieven zullen volgen in de regio!

Wil jij ook meedoen met het zonnedak? Kom 22 januari naar de infoavond op basisschool De Bogerd in Rossum!