Roeland Reesinck uit Hurwenen, een van de initiatiefnemers van het zonnedakproject bij basisschool De Bogerd in Rossum en tevens vader van twee leerlingen vertelt enthousiast over dit mooie duurzame project.
Zonnedak De Bogerd
Op de vraag hoe Roeland betrokken is geraakt bij het initiatief van het zonnedak bij De Bogerd, begint hij gelijk enthousiast te vertellen: “Mijn vrouw en ik zijn in 2016 verliefd geworden op ons huis in Hurwenen. Het huis is een rijksmonument en daar mogen we geen zonnepanelen op plaatsen. We kregen ook geen toestemming om panelen in de tuin te leggen – en ten slotte kregen we ook geen vergunning om een schuur met panelen op het dak te bouwen. Maar toen ik voor de honderdste keer kwam aanfietsen bij basisschool De Bogerd viel het me opeens op hoe groot het dak is en hoe gunstig het ligt ten opzichte van de zon. En zo is het idee geboren.”
Coöperatie Bommelerwaar
Vervolgens las Roeland een artikel in de krant over de gebiedscoöperatie Bommelerwaar die al succesvol een zonnedak had ontwikkeld in Gameren. Hij bedacht zich dat hij niet opnieuw het wiel hoefde uit te vinden en heeft dorpsgenoot en bestuurslid Ellen Holleman benaderd. Zij was direct enthousiast en samen met de coöperatie is hij in gesprek gegaan met de school. “Het schoolbestuur zag óók direct de meerwaarde” vertelt Roeland, “het vergroent de school zonder dat het hen geld kost én zij krijgen een prachtig educatief instrument om leerlingen te betrekken bij de energietransitie.”
Missie
Roeland zijn missie in dit project is eenvoudig vertelt hij. “Ik wil honderd Bommelerwaarders overtuigen om mee te doen. Als je met één initiatief ruim honderd huishoudens kunt verduurzamen dan smaakt dat daar meer. Dat wil ik ook de kinderen van De Bogerd voorhouden: geloof je ergens in? Maak dan een plan en maak er je hard voor. Grote kans dat het lukt!”
Duurzaamheid
Het belang van duurzaamheid kan niet worden overschat, vindt Roeland. “Al tweehonderdduizend jaar drukken we als mens onze stempel op onze planeet, maar de laatste honderd jaar doen we dat op een versnellend vernietigende wijze en dat moet stoppen – en snel ook.” Zelf houdt hij zich vooral met de energietransitie bezig als essentieel wapen tegen klimaatverandering.
“ik weet ook wel dat als één gezin duurzamer gaat leven dat op wereldschaal niet uitmaakt. Maar ik geloof er sterk in dat als veel mensen eerst zelf duurzamer gaan leven en dan allemaal een paar anderen enthousiast krijgen, dit heel snel heel veel zoden aan de dijk kan zetten. Ik zie het om mij heen gebeuren.”
Drie niveaus
Roeland besloot een paar jaar geleden dat hij op drie niveaus wil knokken: privé, regionaal en op het grootste niveau. “Privé bouwen mijn vrouw en ik ons rijksmonument om van 7000 kuub aardgas stoken naar nul. Dit doen we door te investeren in een combinatie van elektrische verwarming en gebruik van lokale biomassa. Maar we zijn ook elektrisch gaan rijden, gaan veel minder met het vliegtuig met vakantie en eten veel minder vlees. Dat laatste wordt aangemoedigd door onze jongste dochter Anna – leerlinge van de Bogerd die vegetariër is geworden en ons het vlees uit de mond praat haha!”
Op regionaal niveau wil Roeland met de andere initiatiefnemers snel De Bogerd vol leggen met zonnepanelen. “Als dat is gelukt, wil ik graag kijken of ik Coöperatie Bommelerwaar verder kan helpen.”
Ten slotte heeft Roeland beroepsmatig voor de energietransitie gekozen en helpt hij ondernemingen die een goed concept hebben met het versnellen van hun ontwikkeling.
Boodschap ouders
Op de laatste vraag aan Roeland wat zijn boodschap is aan de ouders van de leerlingen van De Bogerd, zegt hij gelijk enthousiast: “Doe mee! Het klinkt raar, maar in feite betaalt de fiscus de zonnepanelen via de teruggave van de Energiebelasting. Ouders hoeven dus geen eigen geld in te brengen en worden via de coöperatie tóch eigenaar van de panelen. Je hoeft echt alleen maar lid te worden en stroom af te gaan nemen. De coöperatie, uitsluitend bemensd door vrijwilligers, maakt een kleine winst zodat er weer nieuwe projecten kunnen volgen. Dat lekt dus niet weg naar commerciële partijen, maar blijft van ons in de Bommelerwaard. Meedoen aan de energietransitie was dus nog nooit zó makkelijk. Adders onder het gras? Ook dat klinkt misschien raar, maar die zijn er niet. Ik heb er zelf een half jaar over nagedacht, maar ben ervan overtuigd dat we hier met z’n allen beter van worden. Ik stap er in volle overtuiging in en nodig iedereen uit om mee te doen. Overigens zijn mensen met spaargeld ook welkom: we zoeken nog financiers en halen die ook het liefst uit eigen kring!”
“Ten slotte leer je als deelnemer je kinderen dat meedoen aan de energietransitie vanzelfsprekend, makkelijk, leuk en leerzaam kan zijn.”