Wie zijn wij

Coöperatie Bommelerwaar is een gebiedscoöperatie van en voor bewoners en ondernemers in de Bommelerwaard. Bommelerwaar is op 28 juni 2016 opgericht, onder andere om samen te werken aan een energie neutrale Bommelerwaard. Winst is niet ons doel, maar een middel waarmee we ons gebied duurzamer en weerbaarder kunnen maken.

Waar staat Bommelerwaar voor?

Coöperatie Bommelerwaar is opgericht door burgers die samen willen leven en werken in een duurzame en gezonde omgeving. We zijn bereid om daarvoor zélf de handen uit de mouwen te steken. We doen dat bijvoorbeeld door groene stroom op te wekken in lokale, groene energieprojecten. Wij doen dat omdat we de energietransitie in de Bommelerwaard willen versnellen én ervoor zorgen dat het resultaat ten goede komt aan het gebied en haar inwoners.

Op deze manier willen we de lasten en de lusten van de energietransitie in de Bommelerwaard meer in evenwicht brengen. En ervoor zorgen dat het geld dat we allemaal uitgeven aan energie, zo veel mogelijk in ons eigen gebied blijft.

Een coöperatie, wat is dat eigenlijk?

Een coöperatie is eigenlijk een vereniging met een bedrijf. De activiteiten van dat bedrijf voorzien in bepaalde materiële of maatschappelijke behoeften van de leden. In de statuten van de coöperatie wordt vastgelegd welke dat zijn. Meestal gaat het om bedrijfsmatige activiteiten die de individuele leden niet, niet renderend genoeg of niet goedkoop genoeg zelf kunnen uitvoeren.
De coöperatie zorgt ervoor dat deze activiteiten wél kunnen worden gerealiseerd, zodanig dat de leden er economisch voordeel van hebben, of worden ontzorgd. De leden kiezen een bestuur, dat verantwoording aflegt aan de leden.

Omdat we onze projecten als coöperatie ontwikkelen, gaat de opbrengst niet naar een of andere energiegigant, maar naar de coöperatie. En omdat wij, de leden, zélf eigenaar zijn van de coöperatie en de projecten kunnen we dus zelf bepalen wat we met die opbrengst doen. Wij kunnen zelf besluiten of we de opbrengst gebruiken om onze woningen te verduurzamen en zo onze energierekening te verlagen. We kunnen ook besluiten om te investeren in nieuwe energieprojecten of in het vergroenen van onze leefomgeving. Zo dragen we met onze energieprojecten bij aan een toekomstbestendige en groenere Bommelerwaard.

Wat leden zeggen

“Bewoners van woningen met een ongeschikt dak en/of met onvoldoende mogelijkheden om te investeren in warmtepomp en zonnepanelen, kunnen via Bommelerwaard toch meedoen. We hopen een voorbeeld te zijn voor diegenen, die nog aan de zijlijn staan. Het kan gewoon voor iedereen en het kost niets meer!”

Dick Eerland

Wij leven al jaren zo milieubewust en duurzaam mogelijk. Weloverwogen keuzes maken is daarbij belangrijk. Wij hebben voor Bommelerwaar gekozen omdat het aansluit bij onze visie en het een simpele manier is om zonder grote investering bij te dragen aan een beter milieu.

Peter van Loon

“Sinds 2018 nemen wij deel aan het zonnedak op de gemeentewerf te Gameren. Het voelt goed om volledig groene stroom af te nemen die mogelijk wordt gemaakt door je eigen coöperatie. Ook is het fijn om deel uit te maken van een club mensen die duurzaamheid op lokaal niveau, onze Bommelerwaard, belangrijk vindt.”

Arno van Teefelen en Diane van Dooijeweert

Bommelerwaar energie challenge 2020

Omdat we in het voorjaar van 2020 maar zeer beperkt mogelijkheid hadden om bijeenkomsten te organiseren, maakten we een reeks vlogs om onszelf voor te stellen en te vertellen waar we ons als coöperatie mee bezig houden. Wil jij meer weten over de doelstellingen van Bommelerwaar, of over Bommelerwaar-Stroom? Bekijk de vlogs!

Laatste nieuws

dec 04 2023

Doe mee aan klimaatgesprekken in jouw buurt

Ben jij bezorgd over klimaatverandering, wil je bijdragen aan de oplossing, maar weet je niet hoe?  Doe dan vanaf 10 januari mee een aan KlimaatGesprekken bij jou in de...
nov 02 2023

Vergunning voor Burgerwindpark A2 Lage Rooijen onherroepelijk verklaard

Het hoogste rechtsorgaan van Nederland, de Raad van State, heeft een oordeel geveld over de vraag of de vergunning voor Burgerwindpark A2 Lage Rooijen rechtsgeldig is....
okt 25 2023

Vrijwilligers gezocht

Rond de locatie waar de derde windmolen van ons toekomstige Burgerwindpark A2 Lage Rooijen is gepland, werken we samen met Capreton en Natuurwacht Bommelerwaard aan een...
okt 20 2023

Filmavond

In het Groene Huis Zaltbommel organiseren we een inspirerende filmavond. We vertonen de film 'The Great Green Wall' - een documentaire over het epische initiatief om...
okt 18 2023

Belevingsdag elektrisch rijden

Altijd al eens een elektrische auto willen proberen? En ervaren hoe het is om elektrisch te rijden? Dan is dit je kans! Voor de tweede keer organiseren Coöperatie...