Interview Liesbeth Kraaijveld, deelneemster zonnedak Gameren

Liesbeth Kraaijveld is eigenaar van het Zaltbommelse bedrijf Innovencio en een van de eerste deelnemers aan ons collectieve zonnedakproject in Gameren. Wij vroegen haar wat haar motiveerde om meteen mee te doen.

Bijdragen aan een CO2- neutrale Bommelerwaard

Liesbeth Kraaijveld richtte in 2012 het bedrijf Innovencio op. Samen met haar team begeleidt en ondersteunt ze innovatieve en duurzame bedrijven die in aanmerking kunnen komen voor subsidies.

Samen met burgers en ondernemers uit de Bommelerwaard werd Coöperatie Bommelerwaar opgericht. In 2018 is het eerste collectieve zonnedak met 375 zonnepanelen gerealiseerd. Aangezien Innovencio zelf ook bezig is met duurzaamheid, werd Liesbeth gelijk enthousiast over de oprichting van coöperatie Bommelerwaar: “Als burger, maar ook met ons bedrijf, zijn wij voorstander van dit soort lokale initiatieven voor duurzame energie. Door Coöperatie Bommelerwaar te steunen, worden er nóg meer zonnedaken gerealiseerd. Hierdoor kunnen we bijdragen aan een CO2- neutrale Bommelerwaard” vertelt Liesbeth.

Eerste deelnemer

“Als bedrijf kun je soms wat meer je nek uitsteken, dus hebben we ons als eerste deelnemer ingeschreven. We vinden het belangrijk dat bedrijven en burgers een sterk lokaal netwerk vormen met een eigen duurzame energieproductie. Door als bedrijf het lange termijn commitment aan te gaan kunnen we het makkelijker maken voor consumenten om ook over te stappen. Je stemt tenslotte met je portemonnee.”

Duurzaam lokaal inkopen

“Wij werken dagelijks met dit onderwerp en we zijn doordrongen van de noodzaak om duurzamer te worden. Enerzijds werken we aan grootschalig projecten, zoals plasticrecycling en energieopslagsystemen, anderzijds ben ik van mening dat je vandaag moet beginnen met kleine haalbare stappen. Onder duurzaamheid versta ik ook lokaal je inkopen doen!”

“Naast de Bommelerwaar-Stroom die we gebruiken voor het bedrijf proberen we projecten te ondersteunen die bijdragen aan duurzaamheid. Zo gebruiken we op kantoor groente van De Campus Almkerk die een proeftuin heeft om met zogeheten pixelfarming kleinschalige wisselteelt rendabel te maken, dus van het land op het bord. Ons fruit wordt geleverd via ‘t Aailand uit Nederhemert-Zuid, zodat we biologisch en zoveel mogelijk lokaal fruit gebruiken. Daarnaast kopen we ook onze koffie bewust in, wordt afval gescheiden en vergroenen we onze binnenplaats om bij te dragen aan de verkoeling.”

Bommelerwaar-Stroom

Als we samen in dit soort initiatieven stappen en elkaar lokaal ondersteunen, dan worden we steeds onafhankelijker en duurzamer. Door je koopgedrag kun je veel beïnvloeden. Dus als je je stroom koopt via Bommelerwaar-Stroom, help je om duurzame initiatieven van de grond te krijgen. Eerlijk gezegd, het kost niets meer dan dat je via de grote energiebedrijven afneemt, dus je doet qua kosten ook niets geks!”

Wil ook net als Innovencio meedoen en/of investeren in de collectieve energieopwekprojecten, zoals de zonnedaken in Hedel of de school De Bogerd in Rossum? Lees er alles over op de website www.bommelerwaar.nl en meld je aan!

Dit interview van de hand van Marjan van Duijn was ook te lezen  in de Bommelerwaardgids van 30 juli 2020:

Foto: Liesbeth Kraaijveld voor het mooie pand van Innovencio in het centrum van Zaltbommel

(Fotografie @riverso-photography.nl)