Energiecommissaris Koornstra op Tweejaarsfeest

 

Op 27 juni 2018 vierde Coöperatie Bommelerwaar haar tweede jaarfeest met een publieksevenement in Hotel van der Valk. Moderator Johan Cahuzak sprak met de zaal en nodigde de nieuwe duurzaamheidswethouder Willem Posthouwer uit om de coöperatie te feliciteren met haar tweede verjaardag – hij sprak mooie woorden! Met een man of 80 was de opkomst goed en de stemming zat er al snel in.

Hoofdspreker van de avond was de nationale Energiecommissaris, Ruud Koornstra. Ruud had niet veel woorden nodig om de zaal aan het lachen te krijgen en dat ging toen nog wel een tijdje door! Sprekend vanuit eigen ervaring, passeerde een groot deel van politiek Nederland en ‘captains of industrie’ op amusante wijze – maar toch ging het van A-Z over de energietransitie! Als duurzaam ondernemer (o.a. LED-uitvinder) en Energiecommissaris is Koornstra nauw betrokken bij het nieuwe Klimaatakkoord. Hij was de eerste (?) Nederlander met een full-electric auto: een Lotus met topsnelheid van 250 km – en dat leverde hem een mooi netwerk op. Hij nam ons uitgebreid mee in de actuele energiepolitiek, maar sprak met lof vooral over de échte vernieuwers: uitvinders van prachtige energiebesparende technieken die de komende jaren voor de grote doorbraken gaan zorgen. Mits de sector hen daartoe de ruimte geeft…

Bestuurders Antje van Ginneken en Onno van Bekkum spraken over de opening van het eerste zonnedak, twee uur voorafgaand aan het feest. Ook vertelden ze hoe “Bommelerwaar-Stroom” nu heel binnenkort beschikbaar is voor iedereen in de Bommelerwaard – het instrument om  samen de Bommelerwaard zo snel mogelijk energieneutraal te krijgen.

Koornstra, Ambassadeur van Bommelerwaar-Stroom, had er lovende woorden voor: “Ik maak een hele diepe buiging voor wat jullie hier hebben ontwikkeld. Dit is uniek in Nederland. Overal waar ik kom, is iedereen op zoek naar de manier om de energietransitie op gang te krijgen. Maar jullie hebben het model gevonden. Jullie hebben je energierekening het uitgangspunt gemaakt voor de lokale opwek van duurzame energie. Je hoort wel eens zeggen: “de energietransitie gaat ten koste van mensen met een kleine beurs”. Ja, dat zou kunnen, maar niet als je het gaat doen zoals jullie het doen! Ik vind het waanzinnig wat jullie doen.”

Het leverde bovendien een onverwacht feestelijk randje op: “Met de autoriteit, mede gekregen van het Ministerie van Economie Zaken en Klimaat”, zo besloot Koornstra zijn presentatie, “heb ik de eer jullie te beëdigen als Energiecommissarissen van de Bommelerwaard. Ik maak voor jullie een diepe buiging.” Eén speldje was niet genoeg voor beide kwartiermakers -Antje en Onno- maar ze ontvingen ‘m met volle waardering. Wat een bijzondere avond was dit!

De avond werd muzikaal feestelijk omlijst door een gastoptreden van Spot On, de band van vier jonge muzikanten afkomstig uit de Bommelerwaard. Zij speelden nummers uit hun eerste album “New” en dat klonk erg goed! Een aanrader! (en ze zijn nu nog niet duur!)

Johan Cahuzak sloot de avond af met een mooi gedicht dat hij zelf voor de gelegenheid schreef.