Koninklijke handdruk voor Bommelerwaar!

Koninklijke handdruk voor Bommelerwaar!

Woensdag 10 oktober was een bijzondere dag voor de coöperatie. We moesten ervoor naar Mainz reizen, maar het was het waard: een handdruk van Koningin Máxima! “Of we voldoende ruimte zouden laten om te kunnen inspelen op de actualiteit”, was een vraag toen we begin dit jaar in de ALV over het Jaarplan 2018 spraken. Ja, maar het moet niet te gek worden.

Dinsdagmiddag werden we gebeld of we woensdag om 09:30 in Mainz konden zijn. Wilhelm Friedrich Raiffeisen werd ‘200 jaar’ en of we dat met het Koningspaar wilden vieren. ’s Morgens eerst deelnemen aan een ontmoeting tussen Nederlandse & Duitse burgercoöperaties. Leuk natuurlijk (maar doe je het daarvoor?). Maar dan: lunchen met Koning Willem Alexander en Koningin Máxima – tja, da’s wel bijzonder natuurlijk! In een gezelschap van een kleine honderd man – oe, dat is wel veel. Nee,of we de Koning(in) zouden kunnen spreken of de hand schudden – dat was zeer onzeker.

“Even overleggen: ik bel over twee minuten terug.” “Echt binnen vijf minuten terugbellen!” “Goed, we doen het.” En toen ging alles in sneltreinvaart. Bevestigingen via de mail, formele uitnodiging en al snel: … opwindend nieuws: “waarschijnlijk kom je aan tafel 2 met de Koningin”. Wow… wat gebeurt er?

’s Morgen om kwart over vijf in de auto, op weg naar de Staatskanzlei te Mainz, netjes op tijd in de parkeergarage. De sessie met de burgercoöperaties was prima oké natuurlijk. Daarna: iedereen in afwachting van het Koningspaar (en de ‘Minister-presidentin’ van Rheinland-Pfalz, verschillende ministers enz enz). In de hoek een hele berg perscamera’s opgesteld. “Wie spreekt Nederlands?” Ja, “Blauw Bloed” – dat is goed. “Wilt u van mij met Máxima straks een foto maken?” (want voor ons was het fotograferen volgens protocol verboden). Visitekaartje geven – Deal.

En toen aan tafel: Gents-Utrechtse hoogleraar Tine de Moor, partner van de minister-president (de koning zat met haarzelf aan tafel 1), twee ‘Ministerinnen’ én de Koningin op twee stoelen afstand aan een ronde tafel. Alles bij elkaar anderhalf uur, inclusief de speech van de Koning en van Tine de Moor over coöperaties in de participatiesamenleving en twee Duitse verhalen. Een vol uur dus -in gezelschap- met de Koningin gesproken over coöperaties – hoe leuk kan het zijn? Coöperaties en maatschappelijke opgaven als zorg, energie, klimaat… in binnenland, Afrika, Argentinië enz. – het was bijzonder! Heel hartelijk en -mag je wel zeggen- hartstochtelijk, zoals ze met kennis en aandacht sprak over (ons soort) burgerinitiatieven. En… bij het abrupte afscheid -tijd om te gaan!- kregen we (d.w.z. onze tafel) allemaal een handdruk! Die nemen ze ons niet meer af…

Foto van Nederlandse delegatie aan de workshop ‘citizen collectivities in the Netherlands and Germany’ in de Staatskanzlei van Mainz.