We zitten in Nederland middenin diverse transities. De warmtetransitie is er één van. Hoewel het in de Bommelerwaard nog onduidelijk is hoe we in de nabije toekomst onze woningen gaan verwarmen – en koelen, dit wordt door de opwarming van onze zomers steeds belangrijker – zijn we als coöperatie wel degelijk met het onderwerp bezig. We vinden het namelijk belangrijk dat iedereen mee kan doen, zowel bij de installatie van een individuele warmtepomp of het aansluiten bij een warmtenet.
Warmtenetten: bij uitstek geschikt voor lokaal eigenaarschap
Veel mensen denken bij warmtenetten aan de stadswarmtenetten in de grote steden; ouderwetse techniek, hoge energierekeningen en eigendom van commerciële partijen. Dit is juist waar duurzame warmtenetten in de regio niet voor staan. Vanwege kleinschaligheid en duurzame bronnen zijn ze wel uitermate geschikt om in onze dorpen en wijken toe te passen. Dat hierbij het eigenaarschap ook bij de lokale bewoners kan liggen weten veel mensen niet. Op dit moment worden warmtenetten ontwikkeld in Enspijk, maar ook in Culemborg lopen er serieuze projecten. Al deze projecten zijn opgestart door bewoners die verduurzaming en meer controle over eigen energierekening belangrijk vinden.
Maar hoe pak je dat aan?
Bewoners hebben echter meestal geen ervaring met het opzetten van dit type warmtenetten, terwijl het bijzonder complexe opgaven zijn. Daarom is er vanuit Energie Samen Rivierenland, de regionale koepelorganisatie van energiecoöperaties – waar Bommelerwaar ook lid van is – ondersteuning beschikbaar om deze bewoners professioneel te begeleiden. Op deze manier worden inmiddels al zo’n 30 initiatieven in de regio begeleid.
We verwachten dat de komende tijd de vraag naar vakmensen sterk gaat toenemen. Niet alleen voor installatiewerkzaamheden, maar ook procesbegeleiding en projectleiding van bijvoorbeeld bewonersinitiatieven. Daarnaast zullen ook gemeenten steeds meer behoefte hebben aan kennis en uitvoeringskracht. Kortom, er is behoefte aan handjes!
Vakmensen opleiden en begeleiden
Met Energie Samen Rivierenland trekken we daarom samen op om vakmensen te vinden en waar nodig op te leiden. Heb je dus interesse om aan de slag te gaan in de warmtetransitie en heb je intrinsieke motivatie om deze een stap verder te brengen? Wil je dit vrijwillig of (op termijn) professioneel doen? Stuur dan een berichtje naar Ralph Moolenaar: moolenaar@bommelerwaar.nl.
Meer weten?
Wil je alvast meer weten over warmtenetten, kijk dan eens naar een webinar van onze collega coöperatie eCoBuren