Informatie voor deelnemers postcoderoosregeling

Onze zonnedaken die vóór 1 april 2021 zijn gerealiseerd, maakten gebruik van de zogenaamde postcoderoosregeling. Bewoners in een postcodegebied rondom deze projecten, konden onder zeer gunstige voorwaarden deelnemen. Voor de zonnedaken die we al gerealiseerd hebben blijft de oude regeling gelden. Inschrijven als nieuwe deelnemer aan de al gerealiseerde zonnedaken is niet meer mogelijk.

Onderstaande drie coöperatieve zonnedaken vallen onder de oude postcoderoosregeling:

  • Gameren, op het dak van de gemeentewerf met 310 pv panelen
  • Hedel op voormalige bedrijfsschuren aan de Annaweg met 243 pv panelen
  • Rossum, eerste fase op het dak van basisschool De Bogerd met 310 pv panelen

Als jij deelnemer bent aan een van bovengenoemde zonnedaken, dan neem je al enige tijd Bommelerwaar-Stroom af en profiteer je van de teruggave energiebelasting, je leest hieronder nog even hoe het ook alweer zat… 

Boerderij zonnepanelen cooperatie
Windenergie cooperatie windturbine

Hoe werkt de deelname onder de oude postcoderoosregeling?

Hier lees je de belangrijkste principes van de deelname aan het coöperatieve zonnedak onder de voormalige postcoderoosregeling:

  • Als deelnemer neem je stroom af van een coöperatief project in jouw buurt en heb je recht op energiebelasting-teruggave.
  • We werken samen met energiebedrijf Greenchoice. Je krijgt jouw groene Bommelerwaar-Stroom dus geleverd door Greenchoice.
  • Het voordeel van de energiebelasting-teruggave gebruik je als kapitaalbijdrage aan het project. Het bedrag wordt automatisch gecedeerd (overgedragen) aan de coöperatie. Greenchoice regelt dit achter de schermen. Je jaarafrekening van Greenchoice blijft daarom gelijk aan wat je gewend was.
  • De Belastingdienst garandeert energiebelasting-teruggave voor de duur van 15 jaar. De hoogte van de energiebelasting varieert per jaar.
  • De coöperatie heeft leningen afgesloten om het collectieve zonnedak te kunnen realiseren en zorgt voor de afbetaling van die leningen.

Beheer van jouw gegevens

Als deelnemer aan een van onze postcoderoosprojecten kun je vanaf 2023 in ons online klantportaal zien hoe jouw deelname verloopt. Met jouw persoonlijke inlogcode kun je jouw eigen gegevens inzien en beheren. Via de mail worden de toegangscodes verzonden. 

Je kunt de voorwaarden van de deelname teruglezen in je deelnameovereenkomst. Heb je nog vragen? Neem contact met ons op.

Zonnecellen cooperatie

Beëindiging van je Deelnemer-Overeenkomst

Met je deelname aan Bommelerwaar-Stroom heb je een overeenkomst voor langere tijd, want het energiebelasting-voordeel geldt, vanaf het moment dat je gekoppeld bent aan een project en binnen de huidige wettelijke regels, voor 15 jaar. Zo lang kun je dus voordeel hebben. Maar er kunnen natuurlijk toch redenen zijn om de deelname te willen beëindigen. Bij een verhuizing of een overlijden kan de deelname kosteloos beëindigd worden. Je kunt je overeenkomst dan desgewenst overdragen aan de nieuwe koper of een erfgenaam. Jouw overeenkomst kan dan waarde hebben.
Als je wilt stoppen om andere redenen kan dat financiële consequenties hebben. Bij toetreding heb je je gecommitteerd aan een kapitaalinleg die je in principe vanuit de energiebelasting-teruggave betaalt. Is je kapitaalinleg nog niet volledig afgelost (en is je tegoed op je Ledenkapitaalrekening ook niet toereikend daarvoor), dan kun je zelf iemand zoeken die jouw overeenkomst wil overnemen. Als de coöperatie een wachtlijst heeft, ‘heb je geluk’. Als dit niet lukt, dien je het resterende deel te betalen aan de coöperatie, desgewenst middels gespreide betaling gedurende drie jaar.

De nieuwe regeling voor coöperatieve zonnedaken

Vanaf april 2021 is de voormalige ‘Postcoderoosregeling’ vervangen door een nieuwe regeling, de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE). Het is een sterk versimpelde subsidieregeling, waarin alles wordt verrekend via de coöperatie en niks meer via de eigen energieleverancier van de leden. De energiecoöperaties ontvangen gedurende een periode van 15 jaar subsidie per geproduceerde kWh, waarbij het uitbetaalde subsidiebedrag meebeweegt met de marktwaarde van de geproduceerde energie in dat jaar (dit komt overeen met de SDE+-systematiek).
Het Planbureau voor de Leefomgeving PBL adviseert jaarlijks over de hoogte van het tarief, na consultatie van de sector, op basis van de verwachte kosten van een PCR-project

Je kunt hier meer lezen over de nieuwe regeling.

 

Laatste nieuws

mrt 04 2023

Groene Bubbel(s) Borrel

Kom 22 maart a.s. onder het genot van een drankje praten over duurzaamheid en ontmoet gelijkgestemde mensen in de regio tijdens de Groene Bubbel(s) Borrel....
mrt 04 2023

Uitbreiding zonnedak De Bogerd voltooid

Het zonnedak op obs De Bogerd in Rossum is onlangs uitgebreid met een tweede fase. Deze uitbreiding bestaat uit twee delen: een coöperatief zonnedak en een zonnedak dat...
mrt 04 2023

Nieuwe penningmeester stelt zich voor

Jan Pieter Dirven is tijdens de Algemene Ledenvergadering van 11 januari jl. unaniem benoemd tot de nieuwe penningmeester van Coöperatie Bommelerwaar. Dirven is geboren...
Electrisch rijden belevingsdag Zaltbommel
okt 30 2022

Belevingsdag electrisch rijden

Altijd al eens een elektrische auto willen proberen? En ervaren hoe het is om electrisch te rijden? Op zaterdag 5 november 2022 – tijdens de klimaatweek - kun je tussen...
okt 12 2022

Nationale klimaatweek

Van 31 oktober tot en met 6 november is de Nationale Klimaatweek. De gemeente Zaltbommel heeft enthousiast de handschoen opgepakt en was er als één van de eerste...
Onze partners