Informatie voor deelnemers postcoderoosregeling

Onze zonnedaken die vóór 1 april 2021 zijn gerealiseerd, maakten gebruik van de zogenaamde postcoderoosregeling. Bewoners in een postcodegebied rondom deze projecten, konden onder zeer gunstige voorwaarden deelnemen. Voor de zonnedaken die we al gerealiseerd hebben blijft de oude regeling gelden. Inschrijven als nieuwe deelnemer aan de al gerealiseerde zonnedaken is niet meer mogelijk.

Onderstaande drie coöperatieve zonnedaken vallen onder de oude postcoderoosregeling:

  • Gameren, op het dak van de gemeentewerf met 310 pv panelen
  • Hedel op voormalige bedrijfsschuren aan de Annaweg met 243 pv panelen
  • Rossum, eerste fase op het dak van basisschool De Bogerd met 310 pv panelen

Als jij deelnemer bent aan een van bovengenoemde zonnedaken, dan neem je al enige tijd Bommelerwaar-Stroom af en profiteer je van de teruggave energiebelasting, je leest hieronder nog even hoe het ook alweer zat… 

Boerderij zonnepanelen cooperatie
Windenergie cooperatie windturbine

Hoe werkt de deelname onder de oude postcoderoosregeling?

Hier lees je de belangrijkste principes van de deelname aan het coöperatieve zonnedak onder de voormalige postcoderoosregeling:

  • Als deelnemer neem je stroom af van een coöperatief project in jouw buurt en heb je recht op energiebelasting-teruggave.
  • We werken samen met energiebedrijf Greenchoice. Je krijgt jouw groene Bommelerwaar-Stroom dus geleverd door Greenchoice.
  • Het voordeel van de energiebelasting-teruggave gebruik je als kapitaalbijdrage aan het project. Het bedrag wordt automatisch gecedeerd (overgedragen) aan de coöperatie. Greenchoice regelt dit achter de schermen. Je jaarafrekening van Greenchoice blijft daarom gelijk aan wat je gewend was.
  • De Belastingdienst garandeert energiebelasting-teruggave voor de duur van 15 jaar. De hoogte van de energiebelasting varieert per jaar.
  • De coöperatie heeft leningen afgesloten om het collectieve zonnedak te kunnen realiseren en zorgt voor de afbetaling van die leningen.

Beheer van jouw gegevens

Als deelnemer aan een van onze postcoderoosprojecten kun je vanaf 2023 in ons online klantportaal zien hoe jouw deelname verloopt. Met jouw persoonlijke inlogcode kun je jouw eigen gegevens inzien en beheren. Via de mail worden de toegangscodes verzonden. 

Je kunt de voorwaarden van de deelname teruglezen in je deelnameovereenkomst. Heb je nog vragen? Neem contact met ons op.

Zonnecellen cooperatie

Beëindiging van je Deelnemer-Overeenkomst

Met je deelname aan Bommelerwaar-Stroom heb je een overeenkomst voor langere tijd, want het energiebelasting-voordeel geldt, vanaf het moment dat je gekoppeld bent aan een project en binnen de huidige wettelijke regels, voor 15 jaar. Zo lang kun je dus voordeel hebben. Maar er kunnen natuurlijk toch redenen zijn om de deelname te willen beëindigen. Bij een verhuizing of een overlijden kan de deelname kosteloos beëindigd worden. Je kunt je overeenkomst dan desgewenst overdragen aan de nieuwe koper of een erfgenaam. Jouw overeenkomst kan dan waarde hebben.
Als je wilt stoppen om andere redenen kan dat financiële consequenties hebben. Bij toetreding heb je je gecommitteerd aan een kapitaalinleg die je in principe vanuit de energiebelasting-teruggave betaalt. Is je kapitaalinleg nog niet volledig afgelost (en is je tegoed op je Ledenkapitaalrekening ook niet toereikend daarvoor), dan kun je zelf iemand zoeken die jouw overeenkomst wil overnemen. Als de coöperatie een wachtlijst heeft, ‘heb je geluk’. Als dit niet lukt, dien je het resterende deel te betalen aan de coöperatie, desgewenst middels gespreide betaling gedurende drie jaar.

De nieuwe regeling voor coöperatieve zonnedaken

Vanaf april 2021 is de voormalige ‘Postcoderoosregeling’ vervangen door een nieuwe regeling, de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE). Het is een sterk versimpelde subsidieregeling, waarin alles wordt verrekend via de coöperatie en niks meer via de eigen energieleverancier van de leden. De energiecoöperaties ontvangen gedurende een periode van 15 jaar subsidie per geproduceerde kWh, waarbij het uitbetaalde subsidiebedrag meebeweegt met de marktwaarde van de geproduceerde energie in dat jaar (dit komt overeen met de SDE+-systematiek).
Het Planbureau voor de Leefomgeving PBL adviseert jaarlijks over de hoogte van het tarief, na consultatie van de sector, op basis van de verwachte kosten van een PCR-project

Je kunt hier meer lezen over de nieuwe regeling.

 

Laatste nieuws

mei 24 2024

Investeren in Burgerwindpark A2 Lage Rooijen, hoe werkt dat?

Van 15 mei tot en met 26 juni kun je inschrijven voor obligaties van Burgerwindpark A2 Lage Rooijen. De obligaties worden door ons uitgegeven, om zo voldoende vermogen...
mei 19 2024

Informatieavond over investeren in ons Burgerwindpark

Na het grote succes van de eerste informatiemarkt eind maart, organiseren wij een nieuwe informatieavond. Dit keer geen aparte kraampjes per onderwerp maar een plenaire...
mei 14 2024

Investeer in Burgerwindpark A2 Lage Rooijen

Van 15 mei tot en met 26 juni kun je deelnemen aan Burgerwindpark A2 Lage Rooijen door obligaties te kopen. Coöperatie Bommelerwaard haalt in deze periode haar eigen...
apr 25 2024

Het campagneteam fietst binnen bij dorpshuis De Parel

Gisteravond waren we samen met ons campagneteam te gast in Dorpshuis De Parel in Rossum om het Burgerwindpark te presenteren. Het team maakte een opvallende entree door...
apr 18 2024

De Kracht van Lokaal Eigendom in Rivierenland

In het Nederlands Klimaatakkoord (2019) is afgesproken te streven naar 50% lokaal eigendom. Lokaal eigendom gaat over meedoen en zeggenschap voor de lokale omgeving, de...
Onze partners