Investeren in Burgerwindpark A2 Lage Rooijen, hoe werkt dat?

Van 15 mei tot en met 26 juni kun je inschrijven voor obligaties van Burgerwindpark A2 Lage Rooijen. De obligaties worden door ons uitgegeven, om zo voldoende vermogen te werven om het Burgerwindpark te kunnen realiseren.  Door samen te investeren versnellen we als inwoners zelf de energietransitie. Helemaal mooi is dat de opbrengst van het Burgerwindpark ten goede komt aan onze eigen omgeving. Natuurlijk hopen we dat je meedoet! 

Wat is een obligatie eigenlijk?
Met de aanschaf van een of meer obligaties leen je geld aan de coöperatie. Voor deze lening ontvang je rente. Je inleg plus de rente die je hierover opbouwt ontvang je in delen terug in een jaarlijkse uitkering. Na 15 tot maximaal 25 jaar is de lening afgelost.

Wat is de inleg?
Het minimale bedrag dat je inlegt is €250. Het maximale bedrag dat je kunt inleggen is niet exact vastgelegd. Dat wil niet persé zeggen dat je zoveel kunt inleggen als je wil. Een belangrijk uitgangspunt voor Coöperatie Bommelerwaar is namelijk dat zoveel mogelijk mensen meedoen. Als er heel veel mensen uit de omgeving meedoen krijgt het Burgerwindpark meer draagvlak.

Hoeveel rente krijg ik?
De rente die je jaarlijks opbouwt is 4,5% tot 7% van je openstaande inleg. 4,5% is de minimale uitkering. Afhankelijk van de inkomsten van het Burgerwindpark kan dit oplopen tot 7%. In jaren met veel wind en/of goede stroomprijzen delen deelnemers in de winst. De hoogte van de uit te keren rente stellen we jaarlijks vast.

Kan ik tussentijds van mijn obligaties af?
Het kan natuurlijk gebeuren dat je tussentijds van je obligaties wil afzien. We willen je erop wijzen dat wij de obligaties niet terugnemen. Je kunt ze wel overdragen aan een ander lid van de coöperatie dat ze van je wil overkopen. Vraag en aanbod bepalen in dat geval de prijs. Je moet dan zelf een belangstellende vinden, die jouw obligaties wil overnemen. De coöperatie speelt hier geen actieve rol in. Wil je weten hoe dit precies werkt? Neem dan contact op met info@bommelerwaar.nl.

Wat zijn de risico’s?
Zoals bekend is investeren nooit zonder risico. Zo bestaat in de bouwfase het risico op faillissement van een van de bouwers, op kostenstijging of op vertraging. Als het windpark draait kan het zo zijn dat het een aantal jaar achter elkaar minder waait dan verwacht. Zeker in combinatie met een aanhoudende lage stroomprijs kan dit een risico zijn. In dat geval is er de kans dat er minder rendement wordt uitgekeerd of dat je je inleg (deels) kwijtraakt.

Informatiedocument
Het totaalbedrag dat de coöperatie wil werven is €3,5 miljoen. Dat mag, onder bepaalde voorwaarden, zonder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Een van de voorwaarden is dat er een informatiedocument beschikbaar is waarin alle informatie over het project en de obligaties terug te vinden is. Het informatiedocument vind je hier. De coöperatie is voor 50% eigenaar van het Burgerwindpark. De ander helft is in handen van Green Trust Projects uit Oosterbeek, zij ontwikkelen het windpark.

Wie kan zich inschrijven?
Inwoners van de Bommelerwaard, maar ook iedereen daarbuiten kan meedoen. Bij de toekenning van obligaties krijgen bewoners die in een straal van 2,2 km van het windpark wonen voorrang. Inschrijving staat open voor iedereen van 18 jaar en ouder, met een eigen bankrekening.  Bij inschrijving komen de obligaties op jouw naam te staan. Als je besluit te investeren word je ook meteen ook lid van Coöperatie Bommelerwaar. Je hebt dan inspraak over nieuwe projecten.

Wil je een obligaties kopen voor je kinderen of kleinkinderen? Dat kan ook. Je hebt in dit geval toestemming nodig van de persoon aan wie je de obligaties wilt geven. Wil je hier meer over weten, neem dan contact op met onze helpdesk via info@bommelerwaar.nl. We helpen je graag verder.

Hoe kan ik inschrijven?
Doe mee. Samen gaan we voor de wind. Klik op de knop hieronder om je direct in te schrijven, of ga naar deze pagina om eerst alle informatie nog eens door te lezen.

 

 

foto: Christine Wevers