Zonnedak basisschool De Bogerd, Rossum

Op het dak van basisschool De Bogerd in Rossum is eind 2020 de eerste fase van een collectief zonnedak gerealiseerd. Het gaat om een installatie van 331 zonnepanelen met een totaal vermogen van 112,5 kWp. Dit zonnedak levert Bommelerwaar-Stroom aan ca 30 huishoudens.

“Het overschakelen naar schone energie is belangrijk om ook in de toekomst de aarde leefbaar te houden. De leerlingen van OBS de Bogerd zijn die toekomst. Het is daarom niet meer dan logisch om op school te beginnen met die noodzakelijke verandering; we pakken door samen met Coöperatie Bommelerwaar.”
Eefke van Schaijk, directeur

Project

Basisschool De Bogerd

Categorie

Jaar

2021-2022

Locatie

Rossum

Partners

Gemeente Maasdriel
Greenchoice
Provincie

Duurzamer leven

Roeland Reesinck uit Hurwenen, is een van de initiatiefnemers van het zonnedakproject bij basisschool De Bogerd in Rossum en tevens vader van twee leerlingen. Het belang van duurzaamheid kan niet worden overschat, vindt Roeland. “Al tweehonderdduizend jaar drukken we als mens onze stempel op onze planeet, maar de laatste honderd jaar doen we dat op een versnellend vernietigende wijze en dat moet stoppen – en snel ook.” Zelf houdt hij zich vooral met de energietransitie bezig als essentieel wapen tegen klimaatverandering. “Ik weet ook wel dat als één gezin duurzamer gaat leven dat op wereldschaal niet uitmaakt. Maar ik geloof er sterk in dat als veel mensen eerst zelf duurzamer gaan leven en dan allemaal een paar anderen enthousiast krijgen, dit heel snel heel veel zoden aan de dijk kan zetten. Ik zie het om mij heen gebeuren.”
Roeland benaderde de school met zijn plan en het bestuur van scholenstichting Stroomm zag óók direct de meerwaarde, vertelt Roeland: “Het vergroent de school zonder dat het hen geld kost én zij krijgen een prachtig educatief instrument om leerlingen te betrekken bij de energietransitie.”

 

Samenwerking met gemeente Maasdriel

Ook de gemeente Maasdriel was nauw betrokken bij dit project en ondersteunt het van harte. In het kader van de energietransitie heeft de gemeente Maasdriel een grote opgave om lokaal duurzame energie op te wekken. Met het duurzaamheidsprogramma 2017-2020 heeft de raad aangegeven voorstander te zijn van zonne-energie op (gemeentelijke) gebouwen en van het stimuleren van burgerinitiatieven. De gemeente is eigenaar van het dak van bassischool De Bogerd en stelt dit dak voor een symbolisch bedrag ter beschikking aan Coöperatie Bommelerwaar om hier zonnepanelen op te leggen.

Dit zonnedakproject is mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van Provincie Gelderland.

Provincie Gelderland
0

Aantal zonnepanelen

120

Stroom voor aantal huishoudens

0

Besparing CO2 kg/jaar