Ja, ik wil bommelerwaar stroom.

Doe de postcode check:

CHECK!

Zonne-energie projecten

Coöperatie Bommelerwaar heeft als doel om de Bommelerwaard te verduurzamen en ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk inwoners kunnen meedoen en voordeel hebben van de opbrengsten. De coöperatie bestaat sinds 2016 en heeft 3 collectieve zonnedaken gerealiseerd en diverse nieuwe zonnedakprojecten in voorbereiding.

We streven ernaar om heel de Bommelerwaard te voorzien van groene stroom. Bij het overstappen naar Bommelerwaar-Stroom weet je zeker dat de elektriciteit die jij gebruikt écht groen en duurzaam is opgewekt.

Onze energiebronnen
Hier vind je een overzicht van al onze duurzame energieprojecten. Zo weet je precies waar onze Bommelerwaar-Stroom vandaan komt. Onze huidige 3 zonnedaken zijn gerealiseerd onder de zogenaamde postcoderoosregeling. Vanaf 1 april 2021 wordt deze landelijke regeling vervangen door een vernieuwde regeling. Voor de zonnedaken die we al gerealiseerd hebben blijft de oude regeling gelden. Onze toekomstige, nieuwe zonnedak projecten zullen onder de vernieuwde postcoderoosregeling vallen. Zodra bekend is waar een nieuw project wordt gerealiseerd, kun je dat hier lezen.

Inschrijven als deelnemer aan de al gerealiseerde zonnedaken is niet meer mogelijk. Je kunt natuurlijk wel lid worden en zo een van onze toekomstige projecten steunen! Met jouw lidmaatschap draag je bij aan verdere verduurzaming van de Bommelerwaard!

Bommelerwaar-Stroom: “van hier, voor ons allemaal!”

 

Mispelhal, Zaltbommel

[In voorbereiding]

Coöperatie Bommelerwaar gaat een zonnedak op de nieuwe Mispelhal van carnavalsvereniging de Wallepikkers in Zaltbommel aanleggen! Hiermee kunnen zo’n 23 huishoudens én de Mispelhal van groene, lokaal opgewekte Bommelerwaarstroom worden voorzien. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar gaat de Wallenpikkers ook een leuk financieel voordeel opleveren!

Steun dit project
Inwoners van de Bommelerwaard kunnen dit nieuwe project heel simpel steunen: door lid te worden van Coöperatie Bommelerwaar. Voor de aanleg van het zonnedak op de Mispelhal wordt namelijk een stimuleringsregeling voor coöperatieve energieopwekking (SCE) gebruikt. Er moeten dan wel genoeg mensen uit de buurt van het project coöperatie-lid worden.

Meer doen kan ook!
De Provincie Gelderland heeft een subsidie die 20% van de projectkosten dekt. Die is ook gebruikt voor de financiering van de eerdere zonnedaken. Een voorwaarde voor die subsidie is dat ten minste 50 personen het project steunen met een inleg van € 50 euro of meer. Na 5 jaar wordt de inleg terugbetaalt. Meer inleggen mag ook, want de totale inleg moet 25 % van de projectkosten zijn. Vanaf € 250 biedt de coöperatie een aantrekkelijke rente van 3%. Neem contact met ons op voor de voorwaarden en meer informatie.

photocell boards

Basisschool De Bogerd – Fase 2

[In voorbereiding]

In 2022 starten we met de tweede fase, waarin we het bestaande zonnedak met 311 zonnepanelen gaan uitbreiden. En dat betekent dat De Bogerd de basisschool met het grootste zonnedak van Nederland wordt!

Bestuurslid Roeland Reesinck: “We zijn enorm blij met deze twee nieuwe projecten. De samenwerking met andere lokale organisaties motiveert ons extra om de energietransitie te versnellen en bij te dragen aan het verduurzamen van ons waardevolle leefgebied. En wat écht fantastisch is: De Bogerd is straks de basisschool met het grootste zonnedak van Nederland! Dat is ook voor de leerlingen van OBS de Bogerd een mooie boodschap. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om hun toekomst!”

Samen maken we het verschil
Voor de aanleg van onze zonnedaken maken we gebruik van een gunstige stimuleringsregeling voor coöperatieve energieopwekking (SCE). Om hier aan mee te kunnen doen is het wel een voorwaarde dat er zich in de buurt van het project voldoende mensen als Bommelerwaar-lid aanmelden. Op deze manier helpt jouw lidmaatschap om onze groene energieprojecten mogelijk te maken. En als lid van de coöperatie kun jij mee praten én mee beslissen over onze projecten.

Financieel bijdragen
Daarnaast kunnen we in aanmerking komen voor een provinciale subsidie die 20% van de projectkosten van een coöperatief energieproject dekt. We kunnen die subsidie krijgen als ten minste 50 personen het project steunen met een inleg van ten minste 50 euro. Na 5 jaar krijg je je inleg terug en heb je met jouw lening aan de coöperatie de realisatie van een groen energieproject mogelijk gemaakt!

Meer bijdragen mag ook, graag zelfs! Want de totale ‘eigen’ inleg moet ten minste 25 % van de totale projectkosten zijn. Vanaf € 250 bieden we een aantrekkelijke regeling: je ontvangt 3% rente op je lening. Neem contact met ons op voor de voorwaarden. Zo draag jij bij aan een gezondere leefomgeving, voor mens en natuur, voor de huidige en toekomstige generaties.

 

Basisschool De Bogerd

Op het dak van basisschool De Bogerd in Rossum is eind 2020 de eerste fase van een collectief zonnedak gerealiseerd. Het gaat om een installatie van 331 zonnepanelen met een totaal vermogen van 112,5 kWp. Dit zonnedak levert Bommelerwaar-Stroom aan ca 30 huishoudens. In een latere, tweede fase, willen we dit dak nog verder uitbreiden.

Dit zonnedakproject is mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van Provincie Gelderland.

 

Bedrijfsschuren Sint Annaweg, Hedel

Toen familie van Venrooij hoorde van de vraag naar geschikte daken voor het installeren van een collectief zonnedak, waren zij meteen enthousiast. Je leest hier wat hen bewoog om hun dak aan te bieden voor dit zonnestroom-project. Met een gedeelte van het zonnedak kunnen ze hun eigen bedrijf voorzien van groene stroom. De overige 262 zonnepanelen komen in beheer van Coöperatie Bommelerwaar. Het dak is eind 2020 aangelegd en levert sinds januari 2021 Bommelerwaar-Stroom aan ongeveer 25 huishoudens in de omgeving.

Dit zonnedakproject is mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van Provincie Gelderland.

Gemeentewerf Gameren

Ons eerste, collectieve zonnedak is in 2018 gerealiseerd op het dak van de gemeentewerf in Gameren. Wethouder Willem Posthouwer en Bommelerwaar-initiatiefneemster Antje van Ginneken knipten op 27 juni 2018 het lintje door. Het dak telt 375 zonnepanelen en voorziet sindsdien 25 huishoudens in de buurt van écht groene Bommelerwaar-Stroom!

Dit zonnedakproject is mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van Provincie Gelderland.

Bommelerwaar